Kariya Interior

Kariya Interior

Капитонажът в интериора- видове и приложение

 

Капитониране е термин, който означава процеса на пришиване на минимум три слоя плат заедно. Това може да стане ръчно чрез зашиване с  игла и конец , механично с шевна машина или чрез  иновативното ултразвуково капитониране . Редица шевове преминават през всички слоеве на тъканта, за да се създаде триизмерна подплатена повърхност- капитонаж. Трите слоя обикновено се наричат ​​горна тъкан , вата или изолационен материал и подложка.

 

  • Ако капитонирането се извършва ръчно най-използваният бод е така наречената “тропоска”. Този бод дава възможност лесно и бързо да се пришият слоевете. Ръчната изработка дава възможност за творчество, но там няма как да се очаква толкова голямо качество и дълготрайност, колкото при използването на специализирани машини.

 

  • При машинната изработка, когато се използва обикновена шевна машина, зашиването на слоевете и видът бод се определя от възможностите на самата машина. Образуването на фигурите зависи изцяло от възможностите на използваната машина и на човекът, който борави с нея. Когато продуктите се произвеждат в промишлени количества се използват високотехнологични машини, които са направени по най-съвременни технологии и софтуер. Този тип капитониране напълно гарантира качеството на изработката. Шарките и фигурите преминават от красиво изкуство до задаване на определени параметри на съответната машина.

# ИНОВАТИВЕН УЛТРАЗВУКОВ КАПИТОНАЖ

Това е модерен метод за свързване на тъканите под различни форми с ултразвуково капитониране. Представлява свързване на материали без използване на конци. Благодарение на точковото нагряване на тъканите с ултразвук ,те се свързват възможно най-трайно  чрез директен натиск. Процесът на ултразвуково капитониране позволява и създаването на различни ефектни шарки върху тъканите. Това прави ултразвуковото капитониране с изключително широко приложение. . То е идеално например за капитониране на мебели, рамки за легла и дори цели стени, направени с капитонирани панели. Безспорното предимство на този метод е и липсата на микродупки в материала, които се образуват по време на класическото капитониране с шевове чрез конци.

В Kariya Interior можете да откриете над 100 вида капитонажи, както с ултразвукова техника, така и изпълнени с шевове.

 

# Приложение

Освен за спално бельо, матраци, възглавници и дамаски, капитонирането се използва и в автомобилостроенето . Методът е широко разпространен и в производството на мека мебел, в интериорния дизайн, както и в  много други отрасли, свързани с текстилите.

                                                             

                                                                                          Заповядайте в нашия шоурум, обадете се или ни пишете!

          Ще отговорим на всички въпроси, свързани с  интериорните и екстериорни текстили, обзавеждането и декорирането на дома на мечтите Ви!

Капитонажът в интериора- видове и приложение
FacebookPinterestLinkedInMessengerTwitterViberWhatsAppEmailCopy Link
Към началото