Органичен памук

Може да не го осъзнаваме, но памукът е най-популярната материя в целия свят и представлява повече от половината от всички влакна по целия свят. За да бъдат в крак с това търсене, производителите на памук прибягват до изкуствени средства и прекомерна употреба на пестициди, за да накарат памука да расте по-бързо. Продуктите, произведени с този вид памук, са склонни да са пълни с химикали и могат да причинят алергични реакции на кожата.

Неекологичните продукти, които се отглеждат с помощта на химикали и метали, вредят и на околната среда. Пестицидите влияят на почвата и водата, увреждайки природните ресурси в процеса и нарушавайки екологичния баланс. Обикновения памук главно причинява загуба на хранителните качества на почвата и оставя полето неподходящо за отглеждане на други култури.

Напоследък се отделя повече внимание на екологичните проблеми, което води до производството и популярността на органичните материали. Органичният памук съществува от известно време и се използва за направата на първокласни кърпи, спално бельо и дрехи. Продуктите, произведени от органичен памук, обикновено се считат за висок клас и като цяло са по-скъпи от обикновените памучни продукти. Търсенето на продукти от био памук продължава да расте, тъй като все повече хора осъзнават техните предимства.

Разлика между органичен и обикновен памук

Има разлика между обикновен и органичен памук. Всеки, който е използвал продукти от органичен памук, трудно ще се върне към обикновения памук. Предимствата на биологичния памук не се свеждат само до качеството на продуктите. Прилагаме информация, за да разберете големия брой предимства на биологичния памук.

Чистота на памука

Чистотата на памучните влакна се преценява от начина на отглеждане на памука. Памукът се обработва ръчно или машинно. Биологичният памук е изцяло подбран, като се запазва чистотата на всяко влакно и се гарантира качеството. Редовният памук е по-търсен и предлаган и обикновено е машинно подбран. Това намалява чистотата на влакната и също така уврежда памучните влакна в процеса на бране, което води до загуба и разхищение. Продуктите от органичен памук са по-меки от обикновения памук заради по-дългите влакна.

Отглеждане на памук

Отглеждане на регулярния памук започва с ГМО или генетично модифицирани семена. Те са модифицирани, за да създадат по-голяма устойчивост на вредители и насекоми, което изисква и прилагането на повече пестициди. Биологичният памук се произвежда от естествени семена и не се използват пестициди или други вредни химикали. Вредителите се контролират с насекоми, които ги убиват. В резултат на това продуктите от органичен памук са по-безопасни за кожата.

Редовният памук се отглежда на една и съща почва отново и отново, като влошава качеството на почвата, премахва хранителни вещества и води до нездравословни култури. Тъй като тези култури се нуждаят от повече вода, те се напояват силно, което води до загуба на вода. Органичният памук се сменя от една почва към друга, а хранителните вещества задържат водата дълго, което изисква по-малко напояване. Това води до по-здрави култури.

Плевене

Процесът на плевене при редовното отглеждане на памук също използва химикали под формата на хербициди, които убиват плевелите. Употребата на такива вредни химикали влияе върху качеството на културите, изсмуква влагата и хранителните вещества от почвата, а също така вреди на хората. От общото количество пестициди, използвани в селското стопанство, над 25 на сто се използва за памук. Те включват силно токсични инсектициди и канцерогени. Постоянната употреба на такива химикали може да доведе до сериозни заболявания при фермерите и да засегне околната среда. При производството на органичен памук плевенето се извършва на ръка, както и окопаването и всички необходими процеси в отглеждането.

 

Производство

При обработката на обикновен памук се използва голямо количество химикали. Използването на тежки метали, хлор и химически багрила не е нечувано при производството на обикновен памук. Дори след измиване на готовите продукти остатъците от тези химикали остават и могат да причинят сериозни кожни алергии.

Органичният памук използва по-безопасни алтернативи на химическите оцветители. При производството на готовите продукти се използват естествени или багрила на водна основа, пероксид за избелване и други по-безопасни продукти.

Органичният памук е по-мек, хипоалергенен и издържа дълго време. Но най-важната полза е опазването на екосистемата, намаляването на отпадъчните води и осигуряването на по-безопасна работна среда за фермерите и производителите. Биологичният памук е устойчив и екологичен вариант за редовен памук. Опитайте го днес, за да усетите разликата сами.

 

Органичен памук
FacebookPinterestLinkedInMessengerTwitterViberWhatsAppEmailCopy Link
Към началото